Alle beeldende kunst daterend vanaf ongeveer 1980 valt onder hedendaagse kunst, ook wel contemporaine kunst (contemporary art) genoemd. Dynamisch, eclectisch en divers zijn woorden die hierop aansluiten. Hoewel niet meer vanuit een gedeeld gedachtegoed zaken aan de kaak gesteld worden - er is geen uniform gedragen ideologie of isme meer - maken hedendaagse kunstenaars zeker ook statements met hun werk. Zo is bij galerie AbrahamArt onder meer een nieuwe reeks fraaie, soms confronterende portretten van Marco Grassi te zien. Betsy Enzensberger wil met haar ogenschijnlijk oppervlakkige objecten duidelijk een boodschap overbrengen. En Bram Reijnders brengt de wereld naar je toe op een canvas om de scheidingslijn tussen culturen, levens en kunst te laten vervagen.
‘De collectieve rol van visionair, idealist of activist is naar de achtergrond verdwenen’
Kort door de bocht genomen is kunst tegenwoordig populairder dan ooit. Grote concerns investeren in waardevolle bedrijfscollecties, het aantal particuliere verzamelaars neemt sterk toe en kunstbeurzen spelen een vitale rol op het wereldtoneel. De markt groeit explosief. Galerieën, beurzen en ateliers vormen vaker het decor voor social/network events en mede hierdoor wordt kunst geassocieerd met een bepaalde lifestyle. Kortom, hedendaagse kunst is booming!
Wat is hedendaagse schilderkunst? We kunnen in ieder geval stellen dat in de hedendaagse kunst (contemporary art) geen eenduidige kunststromingen meer zijn terug te vinden. Tenminste niet zoals in de moderne kunst (ruwweg van 1880 tot 1970) en alle periodes daarvoor. Uiteraard zijn nog steeds wereldwijde trends, invloeden en ontwikkelingen te herkennen, maar de collectieve rol van visionair, idealist of activist is naar de achtergrond verdwenen. Dit houdt niet in dat kunst in een populaire context minder betekenisvol is. Integendeel, dit maakt de meeste hedendaagse kunstschilders en beeldhouwers juist toegankelijker voor het brede publiek. Liefhebbers willen zich verbonden voelen of identificeren met de individuele, authentieke creatie van de kunstenaar.
Bekijk alle kunstHedendaagse kunt vanuit een nieuw perspectief
De moderne kunst luidt in feite de overgangsfase in. Eind negentiende eeuw laten meer en meer kunstschilders de status quo voor wat die is en beginnen te experimenteren. Ze werken niet meer vanuit een opdracht, maar spelen vanuit een verlangen naar persoonlijke expressie met licht, vorm en textuur. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat kunst steeds meer ontstaat vanuit het concept of idee van de kunstenaar zelf. Zijn visie en creativiteit staan centraal.
Een voorbeeld hiervan is Julio Ghiorzi, die zich laat inspireren door bekende schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw en andere iconische afbeeldingen. Telkens opnieuw verkent de Braziliaan nieuwe mogelijkheden om oorspronkelijke kunstwerken van een totaal ander perspectief te voorzien. Met een eigentijdse blik en moderne technieken weet hij de originele sfeer te behouden en toch heel duidelijk zijn eigen stempel te zetten.
‘Zijn grote, opmerkelijke portretten raken, omdat ze altijd gepaard gaan met een speciale aanraking en een snufje surrealisme’
Ook de Italiaanse kunstenaar Marco Grassi - die de laatste tijd veel indruk maakt op ‘s werelds beste kunstbeurzen en galerieën - heeft onmiskenbaar een eigen signatuur. Zijn grote, opmerkelijke portretten raken, omdat ze altijd gepaard gaan met een speciale aanraking en een snufje surrealisme. In zijn laatste werk lijkt hij (misschien wel door de wereldwijde coronacrisis) de finesse los te laten, waardoor zijn schilderijen een rauw randje krijgen van waaruit pure emotie spreekt.
Kunstzinnige techniek
Wat naast de vrije expressie in het algemeen wel van toepassing is in contemporaine, oftewel contemporary kunst, is de immense diversiteit in zowel objecten als gebruik van materialen. We zien veel gemengde technieken (mixed media). Vaak om een logische of juist onlogische co-existentie te benadrukken. Het experimenteren en combineren van verf met andere substanties als lijm of oplosmiddel en geprinte media of gebruiksvoorwerpen resulteert niet per se in een collage, maar eerder in een kunstzinnige techniek.
‘De immense diversiteit in zowel objecten als gebruik van materialen’
Zo laat de Amsterdammer George Heidweiller door zijn unieke aanpak de wereld samensmelten in één werk. Niet alleen door uiteenlopende technieken en grafische elementen te integreren, maar ook door visuele fragmenten van de Aziatische straatcultuur, het Zuid-Amerikaans kleurgebruik en het overdadige geweld en consumptiegedrag uit de westerse samenleving. Door de gevatte, ondubbelzinnige beeldtaal en contrastrijke gelaagdheid blijven zijn schilderijen fascineren.
De ingenieuze collagetechniek van Crispy White blijft eveneens intrigeren. Op afstand doet zijn werk denken aan het pointillisme van onder meer Georges Seurat en Paul Signac. Pas van dichtbij zie je met hoeveel geduld en toewijding hij diepgang en “verborgen” boodschappen aan zijn werk verleent. Er bestaat een duidelijke link tussen het onderwerp en de soms ironisch, dan weer voor de hand liggend gekozen afbeeldingen waaruit het werk ontstaat.
Status van populariteit hedendaagse kunstenaars
Waar in het verleden kunstrecensenten de status van een kunstenaar konden maken of breken, bepaalt tegenwoordig vooral de commerciële markt of een kunstenaar succesvol is of niet. Het werk van de hedendaagse kunstenaar wordt in kleine kring gewaardeerd of valt in de smaak bij het grote publiek. De consument kiest en stelt daarmee de populariteit vast. Het kan dus een slimme investering voor de toekomst zijn om nu nieuwe hedendaagse kunst te kopen.
Een nieuwe, internationaal rijzende ster uit de actuele kunstscene is bijvoorbeeld de in Los Angeles gevestigde Betsy Enzensberger. Zij dankt haar populariteit aan haar realistische, larger-than-life, bevroren lekkernijen. Uit haar kunstharswerken spreekt het verlangen van het innerlijk kind. Met de vertrouwde zoetigheid hoopt ze iedereen te herinneren aan de eenvoud, waarde en cultuur van overheerlijke desserts die geassocieerd worden met positiviteit en vreugde.
Bezoek AbrahamArt in Amsterdam of Eindhoven om het werk van zowel opkomende talenten als gevestigde namen uit de hedendaagse kunst te zien. De galerie biedt onderdak aan origineel werk van veel populaire kunstenaars. Contemporary art om te bewonderen, te kopen of te huren. Eventuele proefplaatsingen zijn gratis en vrijblijvend te regelen. Ook voor andere kunst, zoals pop art, abstracte kunst, street art en fotografische kunst kun je bij onze kunstgalerie terecht.